СЛУШАЈТЕ ВО ЖИВО

Политика

72,8 отсто од Македонците се против францускиот предлог

Во истражувањето на Институтот за политички истражувања од Скопје (ИПИС) на прашањето „дали би прифатиле почеток на преговори со ЕУ по цена Македонија да се согласи со т.н. француски предлог“, 72.8 отсто од етничките Македонци опфатени со анкетата одговориле со „не“.

И мнозинство од анкетираните граѓани, без оглед на етничката припадност се против, односно со „не“ се изјасниле 56 проценти од анкетираните. Анкетата е спроведена од 4-ти до 6-ти овој месец, на база на телефонско јавување, а контактирани биле 1.114 полнолетни граѓани.

Петнаесетина проценти од Македонците би се согласиле на почеток на преговорите со ЕУ врз база на овој предлог, а близу 30 проценти од вкупно анкетираните би кажале „да“ за ваков почеток на преговорите.

Граѓаните Македонци се сомневаат дека има разлика меѓу претходниот и „модификуваниот“ француски предлог, па така 62,8 проценти велат дека станува збор за истиот предлог.

Во однос на повеќеетничката структура, 48,2 отсто од граѓаните се согласуваат дека е предлогот е ист, односно дека има козметички измени.

Протестите за отфрлање на францускиот предлог го поддржуваат мнозинството Македонци, но и мнозинството од вкупно анкетираните граѓани.

Од Институтот велат дека испитаниците се избрани по случаен избор, но дека е запазена демографската, половата и друга структура битни за непристрасни истражвањана јавното мислење.

Прикажи повеќе

Холидеј

Радио Холидеј е приватна радио станица - концесионер која со квалитетен сигнал го покрива регионот на Општина Прилеп, Крушево, Македонски Брод, Демир Хисар, Битола и поширокиот Пелагониски регион.

Поврзани објави

Back to top button
Skip to content