Администрацијата ги кочи земјоделците да дојдат до парите од ИПАРД

Да се забрза донесувањето на деталните урбанистички планови во општините за поголема искористеност на парите од ИПАРД програмата.

Апликантите не можат да извадат дозвола за градба и да ги легализираат фармите. Ова е еден од клучните проблеми поради кои слабо се кориостат парите од европските фондови. Земјоделците  имаат проблем  и со недоволниот пристап до почетен капитал а се жалат и на долгиот период од поднесување на апликацијата до одговор дали ќе го добијат грантот.

На првиот повик за ИПАРД 2 доставени се рекорден број на апликации. Земјоделците побарале вкупно 73 милиони евра помош. Од Платежната агенција очекуваат поголемо искористување во иднина.

Фармерите се жалат и на обемна документација за аплицирање. Побарале дел  да обезбеди Платежната агенција по службена должност.

Емил Холидеј

Технички уредник, посветен на својата работа. Негова пасија се компјутерите и следење на новите технологии.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Pin It on Pinterest

РАДИО ХОЛИДЕЈ