СЛУШАЈТЕ ВО ЖИВО

Култура

МОН со поддршка од ЕУ креира нов електронски дневник, кој ќе се применува во второто полугодие

Со финансиска поддршка од ИПА-фондовите на Европската Унија, Министерството за образование и наука изработи нов интегриран систем за електронска работа на училиштата. Во новото софтверско решение интегрирани се сугестиите на наставниците, родителите на учениците и сите институции што имаат пристап до системот и се очекува досегашните предизвици целосно да бидат надминати.

Првичните тестирања на новиот систем се веќе спроведени, во координација на МОН со Бирото за развој на образованието, Државниот просветен инспекторат, Државниот испитен центар и со наставници од училиштата.

Од МОН велат дека паралелно се спроведуваат и обуки за примена на новиот електронски дневник, при што тие досега се посетени од страна на 40 училишни ИТ-администратори, каде што најпрвин софтверското решение ќе пилотира како втора фаза од процесот на тестирање во текот на оваа учебна година. Обуките ќе продолжат во следниот период, со опфат на сите училишни ИТ-администратори.

Новиот систем, како што се наведува, ќе биде официјално применет во сите училишта кога ќе бидат исполнети сите услови предвидени во процесот на тестирање и по миграцијата на податоците од постојниот систем во новиот. Очекувањата се тоа да се случи во текот на второто полугодие на тековната учебна година или на почетокот на следната.

Прикажи повеќе

Холидеј

Радио Холидеј е приватна радио станица - концесионер која со квалитетен сигнал го покрива регионот на Општина Прилеп, Крушево, Македонски Брод, Демир Хисар, Битола и поширокиот Пелагониски регион.

Поврзани објави

Back to top button
Skip to content