СЛУШАЈТЕ ВО ЖИВО

Македонија

Македонија се приклучи на Европската советодавна комисија за рибарство и аквакултура

Македонија се приклучи на Европската советодавна комисија за рибарство и аквакултура (EIFAAC) на Организацијата за храна и земјоделство на Обединетите нации (ФАО) како 37-ма членка. Љупчо Николовски, министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство на Република Македонија, го информираше Ку Донгју, генерален директор на ФАО, за одлуката.

Македонскиот сектор за рибарство и аквакултура е мал, но важен за земјата, со производство на риба од околу 2.500 тони годишно. Аквакултурното производство првенствено се сведува на видови пастрмка и крап, а се одвива во бари, реки и езера. Министерството има цел да го удвои производството на аквакултура до 2030 година за да ја зголеми домашната обезбеденост со храна во согласност со Националната стратегија за земјоделство и рурален развој за периодот 2021–2027 година и Национална стратегија за биолошка разновидност со акциски план (2018–2023).

„Иако Македонија е земја опколена со копно, без пристап до море, аквакултурата и слатководниот риболов се повеќе стануваат важен извор на приход и вработување“, вели министерот Николовски. „Почестени сме што станавме членка на семејството на EIFAAC заедно со други 36 земји. Членството дава одлична можност за вклучување во регионални проекти за рибарство и аквакултура, пристап до знаење и научни совети, трансфер на градење капацитети и технологии и иновации за аквакултура“.

„Македонија стана членка на ФАО во 1993 година и оттогаш активно соработува на многу теми, како што е трансформацијата на прехранбениот и земјоделскиот сектор за да се обезбеди поголема отпорност и одржливост“, истакна Набил Ганги, заменик регионален претставник на ФАО.

Рамката за соработка за одржлив развој меѓу Република Македонија и Обединетите нации 2021 – 2025 ги вклучува „Климатските активности, природните ресурси и управувањето со ризикот од катастрофи“ меѓу своите приоритети. Експертизата на Комисијата може да и помогне на земјата со одржлив развој, користење, зачувување, реставрација и одговорно управување со рибарството во затворени води и аквакултурата.

„Иновирањето на секторот аквакултура со цел да се зголеми производството на храна од водно потекло и да неговата отпорност кон климатските промени е приоритет за земјата“, вели Лидија Попандонова, постојан претставник на Македонија во ФАО. Таа додаде дека очекува дека експертите на EIFAAC ќе помогнат да се зајакне технолошкиот капацитет на бизнисите во Македонија за аквакултура и производство на риба на одржлив начин и за обновување на природните води со автохтони видови.

Во наредните години, 37-те членови на Комисијата, меѓу другото, ќе соработуваат за промовирање на иновациите и дигитализацијата и зајакнување на животната средина во руралните средини, како и за поддршка на одржливото управување со природните ресурси и олеснување на отпорноста во секторите храна и земјоделство. На крајот, работата на Европската советодавна комисија за рибарство и аквакултура ќе придонесе кон обезбеденоста со храна и намалување на сите форми на неухранетост.

EIFAAC е основана како регионално тело за рибарство од страна на Советот на ФАО во 1957 година и е важен меѓувладин форум за соработка и размена на информации за рибарството во затворени води и аквакултурата меѓу сите европски земји. Домаќин на следната седница на EIFAAC ќе биде Владата на Хрватска во 2024 година. Управниот комитет на EIFAAC, Техничкиот и научниот комитет, членовите и Секретаријатот ја поздравуваат Македонија како нова членка и се радуваат на развивање силни односи со земјата во врска со рибарството во затворени води и аквакултурата.

Прикажи повеќе

Холидеј

Радио Холидеј е приватна радио станица - концесионер која со квалитетен сигнал го покрива регионот на Општина Прилеп, Крушево, Македонски Брод, Демир Хисар, Битола и поширокиот Пелагониски регион.

Поврзани објави

Back to top button
Skip to content