СЛУШАЈТЕ ВО ЖИВО

Технологија

Клучот на интернетот е буквално во рацете на седум луѓе

Станува збор за алгоритам кој се ажурира на секои три месеци, а чии безбедносни картички ги контролираат седум експерти за компјутерска безбедност од седум земји во светот.

Интернетот е дел од нашето секојдневие, а животот без него е речиси незамислив.

Сепак, помалку е познато дека само седум луѓе од седум земји го држат клучот на интернетот во свои раце.

Целиот интернет систем е базиран на „DNS“. Ова се нумерички адреси кои се поврзуваат со секоја поединечна веб-локација.

Кога пребарувате на Интернет и внесувате интернет адреси, на пример www.cudonaprirodata.com, компјутерот веднаш го префрла на нумеричка адреса преку која се одвива понатамошната комуникација.

Распределбата на „DNS“ и нивната структура е исклучително комплицирана и се врши со посебен систем под контрола на „ICANN“.

Срцето на системот го сочунува т.н главен клуч (master key).

Станува збор за алгоритам кој се ажурира на секои три месеци, а чии безбедносни картички ги контролираат седум експерти за компјутерска безбедност од седум земји во светот.

Овие картички се чуваат во седум сефови во САД, а клучевите од овие сефови ги чуваат седум лица, кои се избираат по посебни процедури и доаѓаат од различни земји за ниту една земја или корпорација да нема можност самостојно да влијае на Интернетот.

Со огромни безбедносни мерки се организира тримесечното обновување на главниот клуч.

Прикажи повеќе

Холидеј

Радио Холидеј е приватна радио станица - концесионер која со квалитетен сигнал го покрива регионот на Општина Прилеп, Крушево, Македонски Брод, Демир Хисар, Битола и поширокиот Пелагониски регион.

Поврзани објави

Back to top button
Skip to content