СЛУШАЈТЕ ВО ЖИВО

Култура

Зошто конкурсот за упис на медицински сестри акушерки е предвиден само за учениците Албанци?

Група родители регираа до Канал 5 зошто на конкурсот за упис во средното медицинско училиште „Д-Р Панче Караѓозов“ нема паралелка на Македонски Јазик за насоката гинеколошко-акушерска медицинска сестра.

На конкурсот на оваа насока има само паралелка за учениците по Албански јазик. Родителите не им јасно зошто во главен град на државата за струка која е барана нивните деца не може да учат во средно училиште на Македонски јазик.

Директорката на средното медицинското училиште Маја Салиу објаснува дека тие поденеле барање но од министерството за образование решиле дека оваа парлелка е многу слична со струката медицинска сестра и затоа во тој смер имало зголемување на плус една македонска паралелка. А останала само оваа гранка од медицината да се изучува на Албански јазик.

Во конкурсот за упис оваа година ќе се запишат 646 ученици во 19 паралелеки, од кои 12 паралелки се на македонски јазик и седум се на албански јазик.

Од гинеколошките болници за Канал 5 потврдија дека во болниците има голем недостаток на гинеколошко-акушерски сестри и ваков кадар бил потребен.

Прикажи повеќе

Холидеј

Радио Холидеј е приватна радио станица - концесионер која со квалитетен сигнал го покрива регионот на Општина Прилеп, Крушево, Македонски Брод, Демир Хисар, Битола и поширокиот Пелагониски регион.

Поврзани објави

Back to top button
Messenger icon
Пишете нѝ на Фејсбук!
Skip to content