СЛУШАЈТЕ ВО ЖИВО

Економија

Една просечна плата недоволна да ги покрие трошоците на едно четиричлено семејство

Една просечна плата не му стигнува на едно семејство кое брои четири члена да ги покрие сите трошоци. Ова е заклучокот на Сојузот на синдикати на Македонија според кој пресметките за синдикална кошничка покажуваат дека минималните трошоци во март изнесувале 33 772 денари.

Најмногу од тие трошоци семејствата издвојуваат за храна и пијалоци или 42 проценти, додека за режиски трошоци и нивно подмирување отпаѓаат 32 проценти.

За превоз одат 7,4 проценти, па следат трошоците за хигиена и облека и обувки.

 

Платата која во јануари во просек б ила 28 272 денари не била доволна да ги покрие трошоците на семејствата кои според синдикалната кошничка тогаш изнесувале 33 650 денари.

Прикажи повеќе

Холидеј

Радио Холидеј е приватна радио станица - концесионер која со квалитетен сигнал го покрива регионот на Општина Прилеп, Крушево, Македонски Брод, Демир Хисар, Битола и поширокиот Пелагониски регион.

Поврзани објави

Back to top button
Skip to content