СЛУШАЈТЕ ВО ЖИВО

Технологија

Еве колкава би била штетата ако само еден ден снема интернет

Соединетите држави и Кина заедно сочинуваат речиси половина од сумата, акумулирајќи 21 милијарда долари, додека островските нации ќе претрпат најмала штета и ќе избегнат големи последици од глобалниот прекин на интернетот.

Доколку интернетот, на глобално ниво, исчезне дури и за само еден ден, економското влијание би било немерливо и би создало големи нарушувања во многу сектори. Според податоците презентирани од тимот на Atlas VPN, еден ден без интернет во светот би чинел 43 милијарди долари.

Податоците се базираат на алатката за исклучување на трошоците на NetBlocks. Го проценува економското влијание на прекините на интернет и мобилните податоци или ограничувањата на апликациите користејќи индикатори од Светската банка, ITU, Евростат и пописот на САД.

Огромни загуби за САД, Кина и Велика Британија

Соединетите Американски Држави, една од најповрзаните земји во однос на користењето интернет, би се соочиле со огромна загуба од околу 11 милијарди долари за еден ден без пристап до интернет. Прекинот би довел до застој во многу економски активности, а трошењето и бизнисот би биле сериозно нарушени.

Се проценува дека Кина ќе загуби речиси 10 милијарди долари. Со големото потпирање на Кина од производство и извоз на стоки на глобално ниво, прекинот на интернетот значително ќе ја забави прекуграничната трговија. Сепак, кинеската цензура на интернет и економските ограничувања го отежнуваат прецизното проценување на нејзините потенцијални загуби.

Обединетото Кралство, со своите силни сектори за е-трговија и финансиски услуги, ќе изгуби околу 3 милијарди долари. Онлајн купувањето им дава моќ на многу трговци во Обединетото Кралство, додека нејзината значајна банкарска индустрија се потпира на интернет конекција за да работи ефикасно.

Штета во Јапонија и во Германија

Се предвидува Јапонија да претрпи штети од околу 2,7 милијарди долари, со оглед на виталната улога што напредните телекомуникациски и интернет технологијата ја играат во нејзината економија. Сè, од паметни телефони до роботика, јапонската иновативна интернет технологија и услуги ќе запре.

Водечката светска производствена индустрија во Германија го формира столбот на нејзината економија, а Industry 4.0 ја поттикнува автоматизацијата и ефикасноста. Губењето на интернетот сериозно би го попречило германското производство и деловните операции, потенцијално чини 1,5 милијарди долари врз основа на нејзиниот удел во БДП и високото ниво на зависност од Интернет во нејзините индустриски сектори.

Најмали загуби

Островите на океаните како Тувалу, Кирибати, Маршалските Острови, Науру и Микронезија би имале најмалку загуби доколку интернетот се исклучи на еден ден и би изгубиле не повеќе од 50.000 долари.

Честопати не ја цениме улогата што ја игра интернетот сега. Прекинот ќе ја запре активноста и ќе нагласи колку нашите економски функции зависат од стабилен пристап до мрежата. Пристапот до Интернет треба да биде основно човеково право и не треба да биде ограничен од владите или давателите на услуги.

Прикажи повеќе

Холидеј

Радио Холидеј е приватна радио станица - концесионер која со квалитетен сигнал го покрива регионот на Општина Прилеп, Крушево, Македонски Брод, Демир Хисар, Битола и поширокиот Пелагониски регион.

Поврзани објави

Back to top button
Skip to content