СЛУШАЈТЕ ВО ЖИВО

Политика

Донесени измените на Законот за учебници, ќе се прилагодуваат според новиот образовен концепт

Владата вчера на седница ги усвои измените на Законот за наставници и стручни соработници во основните и во средните училишта и измените на Законот за учебници.

Како што стои во соопштението од Владата, со измените на Законот за наставници и стручни соработници во основните и средните училишта се гарантира стабилност на работниот однос на наставниците, се подобруваат можностите за професионален и кариерен развој и се воведуваат нови можности за стручните соработници.

Додека, пак, преку измените на Законот за учебници и други наставни и дидактички материјали во основно и средно образование се очекува да се подобри квалитетот на учебниците во основното и средното. Се обезбедува транспарентност на постапките за набавка на учебници, се поставуваат механизми за контрола на содржината со цел спречување на влез на дискриминирачки содржини а се обезбедува и дигитализација и пристап на учебници за лицата со оштетен вид. Измените беа утврдени на предлог на Министерството за образование и наука.

Прикажи повеќе

Холидеј

Радио Холидеј е приватна радио станица - концесионер која со квалитетен сигнал го покрива регионот на Општина Прилеп, Крушево, Македонски Брод, Демир Хисар, Битола и поширокиот Пелагониски регион.

Поврзани објави

Back to top button
Skip to content