СЛУШАЈТЕ ВО ЖИВО

Економија

Газдите „забораваат“ да им исплатат минат труд на работниците

Информациите на Сојузот на синдикати на Македонија покажуваат дека во првата половина од ланската година над 3000 граѓани не добиле целосна месечна плата. Половина од поплаките на работниците се за неисплатен минат труд. Синдикалците ги охрабруваат работниците, доколку забележат дека дел од средствата кои ги заработиле, а не им се исплатени од страна на работодавачите, да пријават во Сојузот на синдикати, и во трудовиот инспекторат.

„За месеците јануари јуни 2021 година по основ на неисплатени плати, надоместоци, додатоци и придонеси -3256 обраќања од кои согласно евиденцијата на ССМ 1/3 се по однос на неисплатен минат труд. Согласно член 25 од Општиот колективен договор за приватниот сектор Основната плата на работникот се зголемува за 0,5% за секоја година работен стаж. Ова право најмногу се прекршува во трговијата и текстилот.“

Прикажи повеќе

Холидеј

Радио Холидеј е приватна радио станица - концесионер која со квалитетен сигнал го покрива регионот на Општина Прилеп, Крушево, Македонски Брод, Демир Хисар, Битола и поширокиот Пелагониски регион.

Поврзани објави

Back to top button
Skip to content