СЛУШАЈТЕ ВО ЖИВО

Здравје

Во Македонија е увезено канцерогено млеко од Србија и пуштено во промет

На 21 септември оваа година во Македонија е увезено над 20 тони трајно млеко од Република Србија, со рок на важност до 3 февруари 2024 година и тоа е пуштено во промет иако во него е детектирано алфатоксин М1 над максималното дозволено ниво, така што тоа е штетно за пиење и може да предизвика труење и други компликации за здравјето на граѓаните, истакна Цветан Трипуновски, претседател на Комисија за земјоделство, шумарство и водостопанство на ВМРО-ДПМНЕ.

Ова, како што вели, е резултатот од лабораторијата „врз што го темелиме нашето денешно тврдење“. Наодите, според него, покажуваат дека иако млекото содржи канцерогени материи, ги поминало сите контроли и како такво со штетни супстанции е дозволен влез во Република Македонија.

„Николче Бабовски е тотално промашување за АХВ. Наместо целосна контрола при увоз на храна, АХВ под раководство на Бабовски свесно пушта во употреба производи со канцерогени материи“, вели тој.

Афлатоксините, кои се пронајдени во млекото, според Трипуновски, се познати во светот како најважни микотоксини во храната и добиточната храна поради нивната хепатотоксичност и канцерогеност.

„Прашуваме кој и зошто дозволил млекото во која е детектирано афлатоксин М1 од Србија да биде пуштено во употреба во Република Македонија. Во која количина од увезеното млеко завршило на рафтовите и дали АХВ има постапено по добиените наоди од тестирањето?

Дополнително, до нас пристигна и информација дека во сурово млеко во една од поголемите млекари во Македонија детектирано е ниво на афлатоксин М1 во млекото, кое ги надминува максималните нивоа дозволени во согласност со правилникот за општите барања за безбедност на храната.

АХВ и Бабовски да одговорат што е направено со таквото млеко и дали тоа веќе завршило на македонската трпеза како сурово млеко или е преработено во сирење, кој е препознатлив бренд на оваа млекара во Република Македонија?“, прашува Трипуновски.

Апелира до граѓаните на максимална претпазливост. Од АХВ, како што посочува, свесно или несвесно се пуштаат храна со канцерогени материи што се штетни за здравјето на луѓето.

Апелира и до Бабовски, наместо да се брани со напад дека шириме лажни вести, веднаш да го расветли целиот случај и соодветно да реагира.

„Доколку не знае како, нека си поднесе оставка“, потенцира Трипуновски.

Прикажи повеќе

Холидеј

Радио Холидеј е приватна радио станица - концесионер која со квалитетен сигнал го покрива регионот на Општина Прилеп, Крушево, Македонски Брод, Демир Хисар, Битола и поширокиот Пелагониски регион.

Поврзани објави

Back to top button
Skip to content