СЛУШАЈТЕ ВО ЖИВО

Технологија

Ако сте загрижени за безбедноста, избришете ги последните 15 минути од историјата на пребарување

Бришењето на последните 15 минути од историјата на пребарување буквално се врши во неколку чекори.

Инкогнито режимот на Google Chrome е идеален начин доколку сакате безбедно да сурфате на интернет, но понекогаш може да се случи да заборавите да го отворите или да сакате да направите индивидуално приватно пребарување за нешто што ве интересира за кратко време.

Идеална помош во вакви ситуации може да биде нова функција во апликацијата Google. Ви овозможува да ги избришете последните 15 минути од историјата на пребарување со само неколку кликања.

Бришењето на последните 15 минути од историјата на пребарување се врши буквално со неколку допири. Оваа функција е достапна на уредите со Android и iOS. Ако сакате да пребарувате на Интернет на компјутер или Chromebook на поприватен начин, ќе мора да го користите режимот Инкогнито, бидејќи бришењето на последните 15 минути од историјата на пребарување сè уште не е достапно на овие уреди.

Постапката за бришење е следната:

  • Отворете ја апликацијата Google Search;
  • Кликнете на сликата на вашиот профил во горниот десен агол на екранот;
  • Кликнете на Delete last 15 minutes/Избриши ги последните 15 минути.

Не грижете се ако забележите дека вашата историја на пребарување не се брише веднаш, бидејќи тоа трае неколку минути.

Исто така, треба да се напомене дека не правите грешка да ја отворите апликацијата Google Search. Ако не можете да ја видите сликата на вашиот профил кога ќе ја отворите, веројатно сте го отвориле додатокот за пребарување на Google наместо апликацијата.

Исчистете ја историјата на прелистување на сите уреди

Бришењето на последните 15 минути од историјата на пребарување во апликацијата Google Search всушност ќе се врши на сите уреди каде што сте најавени со истата сметка на Google.

Ова е корисно да се знае бидејќи веќе споменавме дека апликацијата Google ја нема оваа функција на компјутери и Chromebook. Значи, ако сакате да ги избришете последните 15 минути од пребарувањата што претходно сте ги направиле на вашиот компјутер или Chromebook, отворете ја апликацијата Google Search и следете ја опишаната постапка.

Сите оние пребарувања кои се постари од 15 минути нема да се избришат со овој метод, но за нив веќе постои позната процедура. По кликнување во полето за пребарување, потребно е да се најдат претходни поединечни пребарувања. Откако ќе ги најдете, допрете ги и задржете ги додека не се појави опцијата „Delete“, а потоа кликнете на неа за да ги избришете.

Бришењето на последните 15 минути од историјата на прелистување е трајно дејство. Со други зборови, повеќе немате опција да ги вратите овие резултати бидејќи тие се трајно избришани.

Ова е одличен метод за постигнување привремена безбедност и приватност при прелистување на интернет, но ви препорачуваме однапред да се запознаете со можностите на Google Chrome за да можете да бидете активни на интернет без грижа со претходно поставените заштитни рамки што ви одговараат.

Прикажи повеќе

Холидеј

Радио Холидеј е приватна радио станица - концесионер која со квалитетен сигнал го покрива регионот на Општина Прилеп, Крушево, Македонски Брод, Демир Хисар, Битола и поширокиот Пелагониски регион.

Поврзани објави

Back to top button
Skip to content